Het Weiss Effect


Masterproef van Ans Van den Eedeansvandeneede_masterdrama_hetweisseffect web400x600

In Het Weiss-effect vraagt Hof van Eede zich af wat er gebeurt als we de schoonheid van fictie verkiezen boven de werkelijkheid. Drie personages verliezen zich zo in hun bewondering voor het leven en werk van kunstenaar Edgard Weiss dat ze weerloos worden voor zijn invloed. Dat ze dreigen te vergeten wie ze zelf zijn. Hof van Eede onderzoekt in haar derde productie de verhouding tussen kunst en leven: wat gebeurt er als we de werkelijkheid van een kunstenaarsleven verheffen tot het mythische, en ons leven inrichten naar die mythe? Kan kunst helpen ons leven te leven? Willen we verhalen die waar zijn, of is het genoeg als ze mooi zijn? 


Want artistieke beïnvloeding kan ernstige gevolgen hebben: talloze lezers van Goethes meesterwerk Die Leiden des jungen Werther raakten zozeer in de ban door dit boek dat ze net als Werther zelfmoord pleegden. 
Anders dan dit zogenaamde ‘Werther-effect’ is het ‘Weiss-effect’ van Hof van Eede een fenomeen dat de drie personages inspireert tot daadkracht. Hun kijken wordt een scheppend kijken, ze citeren, ze vieren, herdenken, reënacten, worstelen. 

Het Weiss-effect wakkert de levenslust aan, en nodigt uit om de grauwe werkelijkheid voortdurend van een gouden randje te voorzien. Maar als we zo in de greep zijn van onze invloeden, wie zijn we dan nog echt? 


van en met: Pieter-Jan De Wyngaert, Wannes Gyselinck, Greg Timmermans, Ans Van den Eede en Louise Van den Eede I technische ondersteuning en decor: Jan Bekaert I productieleiding, decor en geluidsontwerp: Ruben Nachtergaele I theoretische mentor masterproef: Sebastien Hendrickx I praktijkmentor masterproef: Stefaan Van Brabandt I met dank aan: Frederik Le Roy

De voorstelling speelt op do 12, za 14 en zo 15 juni 2014 om 20:30 in Campo Victoria, Fratersplein 7, 9000 Gent

productie: Hof van Eede I coproducent: kc NONA I in samenwerking met: CAMPO I met de steun van: de Vlaamse Overheid


tickets zijn gratis daar het om try-outs gaat van een voorstelling die pas in september 2014 in première gaat.

reservatiedramagent@gmail.com (tot 3 uur voor aanvang voorstelling en met vermelding van naam, achternaam, aantal personen en titel, datum, tijdstip voorstelling)